Izrada kvalitetnog vina uključuje nekoliko ključnih koraka, koji obuhvaćaju odabir pravih sorti grožđa, pripremu vinove loze, berbu, preradu grožđa, fermentaciju, starenje i bočno sazrijevanje. Evo nekoliko osnovnih smjernica za izradu kvalitetnog vina:

 1. Odabir sorti grožđa: Prvi korak u izradi kvalitetnog vina je odabir prave sorte grožđa. Različite sorte imaju različite karakteristike i okuse, pa je važno odabrati sorte koje su prikladne za vaše područje i uvjete uzgoja.
 2. Priprema vinove loze: Dobro održavanje vinove loze ključno je za dobivanje zdravog grožđa visoke kvalitete. To uključuje pravilno rezanje, gnojidbu, zaštitu od bolesti i štetnika te kontrolu rasta loze.
 3. Berba: Berba grožđa mora se provesti u pravom trenutku kako bi se postigla optimalna zrelost. Različite sorte i stilovi vina zahtijevaju različite razine zrelosti grožđa. Berba se može obavljati ručno ili strojno, ovisno o veličini vinograda.
 4. Prerada grožđa: Nakon berbe, grožđe se mora obraditi kako bi se dobile bobice i sok. Ovisno o stilu vina, može se provesti mljevenje i maceracija (uključujući i fermentaciju na kožicama) ili samo prešanje. Važno je pažljivo rukovati grožđem kako bi se izbjeglo oksidacija i kontaminacija.
 5. Fermentacija: Fermentacija je proces pretvaranja šećera iz grožđa u alkohol uz pomoć kvasca. Temperatura, vrijeme fermentacije i vrsta kvasca igraju ključnu ulogu u konačnom okusu i kvaliteti vina. Kontrolirana fermentacija omogućuje zadržavanje aromatičnih spojeva i uravnoteženost okusa.
 6. Starenje: Nakon fermentacije, vino se može staviti u bačve ili spremnike za starenje. Starenje vina omogućuje mu da razvije kompleksnost okusa, arome i mekoću tanina. Vrijeme starenja ovisi o stilu vina i preferencijama vinara.
 7. Bočno sazrijevanje: Nakon što je vino spremno za konzumaciju, može se prenijeti u boce i ostaviti da sazrijeva u njima. Ovo dodatno sazrijevanje u boci omogućuje daljnji razvoj okusa i integraciju sastojaka vina.

Važno je napomenuti da izrada kvalitetnog vina traži vreme, a ovo su samo osnovni koraci u izradi kvalitetnog vina, a postupci mogu varirati ovisno o preferencijama vinara, stilu vina i lokalnim uvjetima. Stručnost, praksa i pažnja prema detaljima također su ključni faktori za postizanje visokokvalitetnog vina.

Merni instrumenti pri izradi vina

Prilikom izrada kvalitetnog vina, postoje neki merni instrumenti koji mogu biti korisni za praćenje i kontrolu različitih parametara. Evo nekoliko uobičajenih mernih instrumenata koji se koriste u proizvodnji vina:

 1. Hidrometar: Hidrometar se koristi za mjerenje specifične težine ili gustoće mošta i vina. To omogućuje praćenje stupnja fermentacije i određivanje količine preostalog šećera u moštu ili vinu.
 2. pH metar: pH metar se koristi za mjerenje pH vrijednosti mošta ili vina. pH je važan pokazatelj kiselosti ili baznosti, a kontrola pH vrijednosti može biti ključna za održavanje stabilnosti vina i sprečavanje nepoželjnih mikrobioloških aktivnosti.
 3. Termometar: Termometar se koristi za mjerenje temperature mošta, vina i okoline. Kontrola temperature je važna tijekom fermentacije, starenja i drugih procesa kako bi se osiguralo optimalno okruženje za vino i spriječile neželjene promjene.
 4. Alkoholometar: Alkoholometar se koristi za mjerenje udjela alkohola u vinu. To je važno kako bi se osigurala ispravna razina alkohola u konačnom proizvodu i za praćenje fermentacijskog procesa.Alkoholmetar sa termometrom (2).jpg
 5. Acidometar: Acidometar se koristi za mjerenje ukupne kiselosti u vinu. To omogućuje praćenje i podešavanje ravnoteže kiselina u vinu kako bi se postigao željeni profil okusa.
 6. SO2 mjerilo: SO2 mjerilo koristi se za mjerenje slobodnog i vezanog sumpor-dioksida (SO2) u vinu. Sumpor-dioksid se koristi kao konzervans i antioksidans u vinu, pa je važno pratiti njegovu prisutnost kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta vina.

Ovi merni instrumenti mogu biti korisni alati za vinare kako bi pratili i kontrolirali važne parametre tijekom procesa izrade vina. Važno je slijediti upute proizvođača i provjeriti i kalibrirati ove instrumente redovito kako bi se osigurala njihova točnost.

Burići i baloni za skladištenje vina

Burići i baloni su tradicionalni spremnici koji se često koriste za skladištenje vina. Ovi spremnici pružaju određene prednosti i karakteristike koje mogu utjecati na razvoj i okus vina. Evo nekoliko informacija o burićima i balonima za skladištenje vina:

 1. Burići: Burići, najčešće izrađeni od hrastovine, tradicionalno se koriste za starenje vina. Hrastovina može dodati različite arome i tanine u vino tijekom procesa starenja. Burići omogućuju vrlo sporu oksidaciju vina zbog male propusnosti drvenih stijenki. Osim toga, burići omogućuju postupno oslobađanje kisika tijekom starenja, što može pomoći u integraciji okusa i omekšavanju tanina. Veličina burića može varirati, ali obično se koriste burići od 225 litara.
 2. Baloni: Baloni su spremnici od stakla ili nehrđajućeg čelika koji se koriste za skladištenje i fermentaciju vina. Stakleni baloni, poznati i kao demijohni, često se koriste za kućnu proizvodnju vina. Staklo omogućuje vizualno praćenje procesa fermentacije i sazrijevanja vina. Baloni od nehrđajućeg čelika su popularni zbog svoje trajnosti, otpornosti na koroziju i lakoće čišćenja. Baloni imaju dobru nepropusnost za zrak i mogu očuvati svježinu i aromu vina.

Važno je napomenuti da izbor između burića i balona ovisi o preferencijama vinara, stilu vina i budžetu. Svaki spremnik ima svoje karakteristike koje mogu utjecati na razvoj vina. Također je važno pridržavati se pravilne higijene i održavanja spremnika kako bi se osigurala kvaliteta vina.