Postoji mnogo različitih vrsta burgija, a svaka ima svoju specifičnu namjenu ovisno o materijalu koji se buši i vrsti rada koju obavlja. Evo nekoliko uobičajenih vrsta burgija:

 1. Standardne spiralne burgije: Najčešće korištena vrsta burgija za bušenje rupa u drvetu, metalu, plastici i drugim materijalima. Imaju spiralni oblik za uklanjanje otpadaka iz rupe.
 2. Centrirajuće burgije: Koriste se za precizno centriranje rupe prije upotrebe standardne burgije. Imaju oštar vrh koji pomaže u preciznom postavljanju rupe.
 3. Plosnate burgije: Koriste se za proširivanje postojećih rupa ili bušenje većih rupa u drvetu i sličnim materijalima.
 4. Forstner burgije: Idealne za čisto bušenje velikih rupa u drvetu s ravnomjernim dnom i bez probijanja s druge strane.
 5. Step burgije: Imaju postupno povećavajuće promjere, omogućujući bušenje rupa različitih veličina s jednom burgijom.
 6. Krunaste burgije: Koriste se za bušenje velikih rupa u drvetu, plastici i nekim metalima.
 7. Betonske burgije: Imaju posebno oblikovane vrhove za bušenje u betonu, kamenu, cigli i sličnim materijalima.
 8. Titanijske burgije: Koriste se za bušenje metala, posebno tvrdih legura i nehrđajućeg čelika, jer su izdržljivije i otpornije na toplinu.
 9. Dijamantne burgije: Koriste se za bušenje tvrdih materijala poput stakla, keramike, pločica, mramora i kamena.
 10. Ruter burgije: Koriste se u ruterima za izradu utora, proreza i oblika u drvetu i drugim materijalima.
 11. Bušilice za rupe u zemlji: Specijalne burgije za bušenje rupa u tlu, često korištene u vrtlarstvu ili postavljanju ograda.
 12. Bušilice za metalnu foliju: Tanki i oštri burgiji za bušenje rupa u metalnim folijama i tankim metalnim pločama.

Ovo su samo neke od vrsta burgija, a ima još mnogo drugih specijaliziranih burgija, svaka prilagođena određenim potrebama i materijalima koje se buše. Važno je odabrati pravu vrstu burgije za određeni zadatak kako biste postigli najbolje rezultate i produžili vijek trajanja burgije.

Burgije za metal

Burgije za metal dizajnirane su posebno za bušenje rupa u različitim metalnim materijalima. Metalne burgije obično imaju visokokvalitetni izrađen materijal kako bi bili izdržljiviji i oštriji kako bi mogli bušiti tvrde metale. Postoji nekoliko različitih tipova burgija za metal, ovisno o specifičnoj namjeni i vrsti metala s kojima će se raditi. Evo nekoliko najčešće korištenih vrsta burgija za metal:

 1. Standardne HSS (brzorezne čelik) burgije: Ovo su najčešće burgije za metal. Izrađene su od brzoreznog čelika i dobre su za bušenje mekih i srednje tvrdih metala poput čelika, aluminija, mjedi itd.
 2. HSS-Co (brzorezni čelik s kobaltom) burgije: Ove burgije imaju dodatak kobalta u materijalu, što ih čini još izdržljivijima i pogodnijima za bušenje tvrdih metala poput nehrđajućeg čelika, titanija i legura.
 3. HSS-TiN (brzorezni čelik s titan-nitridom) burgije: Ove burgije prekrivene su slojem titan-nitrida, što smanjuje trenje i poboljšava izdržljivost. Dobro funkcioniraju s metalima, osobito onima koji su skloni stvaranju topline tijekom bušenja.
 4. HSS-TiALN (brzorezni čelik s aluminijskim titan-nitridom) burgije: Ovo su visoko izdržljive burgije s dodatkom aluminijskog titan-nitrida. Pogodne su za bušenje tvrdih metala i materijala koji stvaraju toplinu tijekom bušenja.
 5. Kobaltne burgije: Ove burgije su izrađene od visokog postotka kobalta, čineći ih posebno izdržljivima za bušenje ekstremno tvrdih metala i legura.
 6. Dijamantne burgije: Kao što je spomenuto ranije, dijamantne burgije koriste se za bušenje tvrdih materijala, uključujući tvrde metale poput čelika i legura.

Važno je odabrati pravu vrstu burgije za metal koji se buši i prilagoditi brzinu bušenja i pritisak prema specifičnim zahtjevima materijala kako bi se postigli najbolji rezultati i izbjegle oštećenja burgije. Uvijek je preporučljivo koristiti odgovarajuću rashladnu tekućinu ili mazivo tijekom bušenja metala kako bi se smanjilo trenje i produžio vijek trajanja burgije.

Burgije za beton

Burgije za beton, poznate i kao cementne burgije ili SDS burgije, koriste se za bušenje rupa u betonu, kamenu, cigli i drugim tvrdim materijalima. Budući da su beton i slični materijali znatno tvrđi od drva ili metala, burgije za beton imaju poseban dizajn koji omogućuje efikasno bušenje ovih materijala. Evo nekoliko ključnih karakteristika i vrsta burgija za beton:

 1. Tungsten-karbidne burgije (SDS burgije): Ovo su najčešće burgije za beton. Imaju vrhove izrađene od tvrdog legiranog materijala poput volfram-karbidne legure. SDS burgije dolaze u različitim veličinama i dužinama te su kompatibilne s SDS čekićima ili SDS plus čekićima. Ova vrsta burgije ima sposobnost učinkovitog bušenja u beton i slične materijale.
 2. Dijamantne burgije za beton: Za vrlo tvrdi beton ili betonske površine s armaturom, koriste se dijamantne burgije. Ove burgije imaju dijamantne segmente koji omogućuju brže i preciznije bušenje u tvrdim materijalima.
 3. Čekić-bušilice: Burgije za beton često se koriste u kombinaciji s čekić-bušilicama koje imaju funkciju vibriranja i rotacije. Ovo omogućuje efikasnije bušenje u tvrdim materijalima.
 4. Bušilice za beton s hladnim zavarivanjem: Ove burgije imaju poseban dizajn i koriste se za industrijske primjene gdje je potrebno izdržljivo i precizno bušenje u vrlo tvrdim betonskim površinama.

Kod korištenja burgija za beton, važno je koristiti pravu brzinu i pritisak kako biste izbjegli oštećenja burgije i osigurali optimalne rezultate. Također, preporučuje se korištenje odgovarajuće osobne zaštitne opreme, kao što su naočare, maske i slušalice, kako biste se zaštitili od prašine i buke koja se može stvarati tijekom bušenja.

Burgije za drvo

Burgije za drvo, kao što i samo ime implicira, koriste se za bušenje rupa u drvetu. Dizajnirane su da omoguće precizno i glatko bušenje u ovom mekom materijalu. Burgije za drvo imaju nekoliko karakteristika koje ih čine pogodnima za tu namjenu. Evo nekoliko uobičajenih vrsta burgija za drvo:

 1. Standardne spiralne burgije za drvo: Ovo su najčešće burgije za drvo i koriste se za općenite svakodnevne poslove bušenja u drvetu. Imaju spiralne žljebove za brzo uklanjanje piljevine iz rupe i dolaze u različitim promjerima.
 2. Centrirajuće burgije za drvo: Ove burgije imaju oštar vrh koji pomaže u centriranju rupe prije nego što se koristi standardna burgija za drvo.
 3. Forstner burgije: Ove burgije imaju ravnu dno i poseban dizajn koji omogućuje precizno i glatko bušenje velikih rupa u drvetu. Idealne su za bušenje rupa različitih promjera i dubina.
 4. Plosnate burgije (spade burgije): Koriste se za brzo bušenje velikih rupa u drvetu, poput rupa za brave ili kvaka.
 5. Step burgije: Burgije s postupno povećavajućim promjerom, koje omogućuju bušenje rupa različitih veličina koristeći jednu burgiju.
 6. Ruter burgije: Ove burgije se koriste u ruterima kako bi se izradili utori, prorezi i oblici u drvetu.

Važno je odabrati odgovarajuću vrstu burgije za drvo, ovisno o specifičnoj namjeni i zahtjevima projekta. Također, preporučuje se korištenje burgija oštrenih na pravi način kako bi se osigurala bolja učinkovitost i produžio vijek trajanja burgije.

Napomena: Kada koristite burgije za drvo, uvijek koristite zaštitnu opremu, uključujući naočare i slušalice, kako biste se zaštitili od prašine i buke koja može nastati tijekom bušenja.

Burgije za keramiku

Burgije za keramiku, također poznate kao keramičke burgije, koriste se za bušenje rupa u keramičkim pločicama, porculanu i sličnim krhkim i tvrdim materijalima. Keramičke burgije imaju poseban dizajn i materijale kako bi omogućile precizno i sigurno bušenje bez pucanja ili lomljenja keramičke površine. Evo nekoliko ključnih karakteristika i vrsta burgija za keramiku:

 1. Dijamantne burgije za keramiku: Ovo su najčešće i najučinkovitije burgije za bušenje keramičkih površina. Imaju vrhove prekrivene dijamantnim česticama, što im omogućuje da vrlo precizno i bez napora buše kroz keramiku.
 2. Karbidne burgije za keramiku: Ove burgije imaju vrhove izrađene od karbidnih materijala koji su otporni na habanje i koroziju. Iako možda nisu tako učinkovite kao dijamantne burgije, dobre su za manje zahtjevne poslove bušenja u keramici.
 3. Dijamantne rupice (kronerske burgije): Ovo su specijalizirane burgije za bušenje većih rupa u keramici. Imaju dijamantne segmente s različitim promjerima kako bi se stvorile različite veličine rupa.

Pri korištenju burgija za keramiku, važno je obratiti pažnju na sljedeće:

 • Koristite nisku brzinu bušenja kako biste izbjegli preveliki pritisak i prebrzo bušenje, što bi moglo uzrokovati pucanje keramičke površine.
 • Preporučuje se hlađenje keramičke površine tijekom bušenja. Možete koristiti vodu ili rashladnu tekućinu kako biste smanjili toplinu i trenje koje nastaje tijekom bušenja.
 • Nosite zaštitne naočare i rukavice kako biste zaštitili oči i ruke od prašine i mogućih ozljeda tijekom bušenja.

Kada koristite burgije za keramiku, budite strpljivi i nježni kako biste postigli najbolje rezultate i izbjegli oštećenje keramičke površine.