Kako napraviti voćnu rakiju dobrog kvaliteta…Izrada voćne rakije uključuje fermentaciju voća kako bi se dobila alkoholna tekućina, koja se zatim destilira kako bi se dobila rakija. Evo osnovnog postupka za izradu voćne rakije:

 1. Priprema voća: Odaberite zrelo voće visokog kvaliteta. Voće poput šljiva, krušaka, jabuka ili grožđa često se koristi za izradu rakije. Operite voće temeljito i uklonite sve neželjene dijelove, poput sjemenki ili peteljki.
 2. Usitnjavanje voća: Izmiksajte ili zgnječite voće kako biste oslobodili sokove i povećali površinu koja će biti izložena kvascima.
 3. Fermentacija: Prebacite usitnjeno voće u veliki fermentacijski spremnik. Dodajte kvasce za vino ili rakiju kako bi se pokrenula fermentacija. Kvasci će pretvoriti šećere iz voća u alkohol. Pokrijte spremnik gazom ili poklopcem s ventilom kako bi se omogućilo oslobađanje plinova koji se stvaraju tijekom fermentacije.
 4. Fermentacija i maceracija: Ostavite voće da fermentira na sobnoj temperaturi tijekom nekoliko tjedana. Tijekom tog vremena, kvasci će pretvoriti šećere u alkohol, a voće će otpustiti arome i okuse. Povremeno promiješajte smjesu kako bi se promicala fermentacija i ekstrakcija aroma.
 5. Destilacija: Nakon završene fermentacije, prenesite fermentirani sok (koji se naziva voćni mošt) u destilacijski aparat. Destilacija je proces zagrijavanja i hlađenja koji odvaja alkohol od ostalih tvari u tekućini. Destilacija se provodi postupno, pri čemu se prvo dobiva sirova rakija (niskogradna), a zatim se može provesti ponovljena destilacija kako bi se dobila visokogradna rakija.

Važno je napomenuti kako napraviti voćnu rakiju, i da je izrada rakije složen postupak koji zahtijeva određena znanja i opremu. Također, u mnogim zemljama postoji zakonska regulativa koja regulira proizvodnju alkohola, uključujući i voćnu rakiju. Stoga, prije nego što se upustite u izradu rakije, svakako provjerite lokalne zakone i propise i osigurajte da imate sve potrebne dozvole i dozvolu za destilaciju alkohola.

Gradiranje rakije

Gradiranje rakije se odnosi na određivanje alkoholnog sadržaja ili jačine rakije. Ovdje je osnovni postupak za mjerenje i gradiranje rakije:

 1. Alkoholni metar: Nabavite alkoholni metar, koji je instrument dizajniran za mjerenje alkoholnog sadržaja tekućine. Alkoholni metar se sastoji od staklene cijevi s mjernom skalom i plutajuće kuglice.ALKOHOLOMETAR RAKIJAS (2).jpg
 2. Priprema uzorka: Uzmite uzorak rakije koji želite izmjeriti. Obično se koristi cilindrična posuda, kao što je mjerica ili cilindar, kako bi se uzorak lakše mjerio.
 3. Mjerenje: Stavite alkoholni metar u uzorak rakije i pažljivo ga spustite da plutaju u tekućini. Čitajte mjernu skalu na metru na razini gdje plutajuća kuglica doseže. Mjerna skala prikazuje postotak alkohola prema volumenu.
 4. Kalibracija: Kalibrirajte mjerenje prema temperaturi. Većina alkoholnih metara je kalibrirana za određenu temperaturu, često 20 °C. Ako je temperatura uzorka različita, morat ćete prilagoditi očitanu vrijednost prema kalibracijskoj tablici koja je priložena s alkoholnim metrom.
 5. Izračunavanje jačine: Nakon što dobijete očitanje, možete izračunati jačinu rakije. Na primjer, ako je očitanje 70%, to znači da je rakija 70% alkoholna po volumenu.

Važno je napomenuti da je mjerenje alkoholnog sadržaja važno za kontrolu kvalitete i sigurnost rakije. U mnogim zemljama postoji zakonska regulativa koja propisuje maksimalni dopušteni alkoholni sadržaj za rakiju koja se prodaje komercijalno ili koja se proizvodi za osobnu upotrebu.

Pravilno skladištenje rakije

Pravilno skladištenje rakije ključno je za očuvanje njenog okusa, arome i kvalitete tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Evo nekoliko smjernica za pravilno skladištenje rakije:

 1. Tamno i hladno mjesto: Rakiju treba čuvati na tamnom mjestu kako bi se spriječilo izlaganje sunčevoj svjetlosti, jer svjetlost može negativno utjecati na okus i boju rakije. Također, odaberite mjesto s stabilnom temperaturom, idealno između 15°C i 20°C. Fluktuacije temperature mogu uzrokovati ekspanziju i kontrakciju tekućine, što može utjecati na integritet rakije.
 2. Zatvorena boca: Rakiju treba čuvati u čvrsto zatvorenim bocama kako bi se spriječilo izlaganje zraku. Kisik može oksidirati rakiju i smanjiti njezinu kvalitetu tijekom vremena. Pazite da čep ili zatvarač bude čvrsto postavljen kako bi se spriječilo curenje ili isparavanje rakije.KONUSNI PLUTANI CEP 1 L (4).jpg
 3. Vertikalno ili horizontalno skladištenje: Rakiju možete skladištiti vertikalno ili horizontalno, ovisno o preferencijama. Ako koristite prirodne čepove od pluta, skladištenje u horizontalnom položaju može pomoći u održavanju vlažnosti i sprječavanju sušenja čepa. Međutim, rakiju možete također čuvati uspravno ako preferirate ili zbog praktičnosti.
 4. Zaštitite od vibracija: Izbjegavajte skladištenje rakije na mjestima gdje je izložena stalnim vibracijama, poput blizine uređaja koji stvaraju vibracije ili prometnih područja. Vibracije mogu poremetiti taloženje čestica u rakiji i utjecati na njen okus.
 5. Dužina skladištenja: Treba napomenuti da ne sve vrste rakije dobivaju na kvaliteti tijekom dugotrajnog skladištenja. Dok neke vrste rakije poput konjaka ili viskija razvijaju bogatiju aromu i kompleksnost s godinama, druge vrste, poput voćnih rakija, obično imaju optimalan okus unutar prvih nekoliko godina. Stoga je važno provjeriti preporuke proizvođača ili iskusnih ljubitelja rakije kako biste utvrdili optimalno vrijeme skladištenja za određenu vrstu rakije.

Pravilno skladištenje rakije može produžiti njezinu trajnost i očuvati njezinu kvalitetu. Svaka vrsta rakije može imati specifične zahtjeve skladištenja, pa je uvijek dobro proučiti upute proizvođača ili se posavjetovati s stručnjakom za rakiju ako imate specifična pitanja o skladištenju određene vrste rakije.