Koje sve vrste boranija postoje, evo nekoliko različitih vrsta boranije koje se uzgajaju i konzumiraju. Najčešće vrste boranije:

  1. Gruba boranija (Phaseolus vulgaris): Ovo je najčešća vrsta boranije koju možete pronaći. Ima glatke mahune koje su zelene ili žute boje. Unutar mahuna nalaze se jestive semenke koje se često koriste u jelima.BORANIJA ORINOCO 100 GR (1).jpg
  2. Široka boranija (Phaseolus vulgaris var. macrocarpus): Ova vrsta boranije ima široke i ravne mahune. Mahune mogu biti zelene, žute ili ljubičaste boje. Semenke unutar mahuna su jestive i imaju sličan okus kao i gruba boranija.
  3. Haricot vert (Phaseolus vulgaris var. nanus): Ova vrsta boranije poznata je i kao „fina boranija“ ili „tanki grašak“. Mahune su tanje
  4. BORANIJA MERAV DI VENEZIA 100GR (1).jpg i duže od ostalih vrsta boranije, a često se koriste u francuskoj kuhinji.
  5. Lima boranija (Phaseolus lunatus): Lima boranija se razlikuje od ostalih vrsta po svojim velikim mahunama i sjemenkama. Mahune su široke i ravne, a sjemenke su velike i imaju specifičan okus. Lima boranija se često koristi u američkoj kuhinji.
  6. Yard-long boranija (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis): Ova vrsta boranije poznata je i kao „mahune od metra“. Mahune su izuzetno duge, često dosežući duljinu od jednog metra. Yard-long boranija je popularna u azijskoj kuhinji.

Ove vrste boranije mogu se razlikovati po obliku, boji mahuna i okusu sjemenki. Svaka vrsta ima svoje karakteristike i često se koristi u različitim kuhinjama diljem svijeta.

Pravilna sadnja

Seme boranije se odnosi na seme biljke koja se naziva boranija ili zelena mahuna (Phaseolus vulgaris). Boranija je povrće koje se često koristi u kulinarskim jelima, a seme boranije se može koristiti za uzgoj nove biljke.

Ako želite uzgajati boraniju iz semena, evo nekoliko koraka koje možete slediti:

  1. Priprema tla: Odaberite sunčano mesto u vrtu s dobro dreniranim tlom. Prokopajte tlo i uklonite korove i kamenje. Dodajte organsko djubre ili kompost kako biste poboljšali plodnost tla.
  2. Setva semena: Seme boranije možete posejati izravno u vrt kad je vreme proleća i kada je prošla opasnost od mraza. Napravite male rupe u tlu, otprilike 2,5 cm dubine, razmaknute oko 10-15 cm. Stavite seme u rupe i pokrijte ga tankim slojem zemlje.
  3. Nega biljaka: Redovito zalivajte biljke boranije kako bi tlo bilo vlažno, ali ne previše natopljeno. Ako je potrebno, koristite mrežice ili potporne štapove kako biste podržali rastuće biljke. Također, održavajte okoliš oko biljaka čistim od korova.
  4. Berba: Nakon otprilike 60-70 dana od sadnje, mahune boranije bit će spremne za berbu. Berite mahune dok su još mlade i nježne, prije nego što unutrašnjost postane vidljiva. Jednostavno ih obrežite nožem ili makazama.

Seme boranije možete nabaviti u vrtnim centrima, poljoprivrednim trgovinama ili putem internetskih trgovina specijaliziranih za seme i sadnice biljaka.