Uspešno zalivanje bašte

Uspešno zalivanje bašte danas je jednostavan postupak. Naravno uz artiljeriju pomoćnih sredstava, kojih u modernom današnjem Svetu ima na pretek. Razno razne slavine, priključci, creva, prskalice itd.

Jedan od modernijih načina zalivanja je i sistem kap po kap. Naši stari su još iz davnih dana koristili neke od načina ovog sistema. Znam da je moja pokojna majka kada smo išli na odmor i ostavljali praznu kuću, obavezno punila plastične flaše sa vodom u koju bi stavila staru krpu. Drugu stranu krpe zabadala je u zemlju oko saksija. Kada bi se vratili sa odmora flaše bi bile onoliko prazne koliko je biljkama bilo potrebno vode.

Nego da se ja vratim na sistem kap po kap, koji bi ja razvrstao u dve kategorije i to sistem koji služi za zalivanje jednogodišnjih kultura u povrtarstvu ( paradajz, paprika, krastavac…), kako na otvorenom tako i na zatvorenom prostoru u plasteniku ili stakleniku.

Sistem kap po kap

Za ovu vrstu sistema treba koristiti vodovodno okiten crevo od 32 cm(1 cola), mada preporuke stručnjaka kažu da treba koristiti namenski rađeno okiten crevo za sisteme. Razlika između ova dva creva je u debljini zida samog creva, gde ovo za sistem ima tanji zid i lakše se spaja sa slavinicom koja povezuje okiten crevo sa kaljajućom trakom. Postoje razni modeli slavinca, međutim glavna podela je na one sa ventilom (možete svaki red po naosob zalivati) i one koje nemaju, već samo vrše spoj između okiten creva i trake za uspešno zalivanje bašte! Trake postoje u različitim debljinama samog zida trake, tako i u razmacima samih rupa za zalivanje.

Kod sistema za voćnjake, ukrasno bilje i svo višegodišnje bilje treba koristiti kao i gore navedeno okiten crevo, ali sa polidrip crevima ili sistem samo sa polidrip crevima. Polidrip creva se obično rade sa ugrađenim kapljačima (razmak između kapljača je 33 cm ili 50 cm).

Još jedna zanimljiva varijanta je sa nebušenim polidrip crevom i kapljačima za njega. U ovom slučaj bušite rupe tamo gde Vam odgovara (na razmak koji odgovara biljci),pa postavljate kapljače. Tako da i ako su biljke raspoređene na različite razmake, možete tačno sa sigurnošću natopiti svaku biljku potrebnom količinom vode.

Velika prednost ovih sistema je i u tome što preko njih možete pustiti i prihranu ( vodotopiva đubriva).