Pet saveta za izbor kvalitetnog peleta

Pet saveta za izbor kvalitetnog peleta. Od najave podsticaja za obnovljivu toplotu, sve veći broj vlasnika kuća i firmi traži nove i inovativne načine napajanja i grejanja imovine. Pored solarnih panela i toplotnih pumpi, kotlovi na drveni pelete postaju jedan od najefikasnijih načina za proizvodnju topline i tople vode za celu kuću ili zgradu.

Kotlovi na drveni pelet rade tako što otpuštaju oko pet do šest peleta u pikslu za sagorevanje, gde se potom pale na vrlo visokoj toploti. Drveni pelet mora biti odgovarajuće veličine i kvaliteta za kotao koji koristite.

Dakle, prilikom odabira pravih drvenih peleta za svoj kotao, trebali biste obratiti pažnju na:

Mali sadržaj pepela i prašine

Drveni pelet visokog kvaliteta treba da ima sadržaj pepela od 0,7% ili manje. Što je niži sadržaj pepela bolje će peleti sagorevati i efikasnije će raditi vaš kotao. Visok sadržaj pepela znak je zagađenja u vašoj drvenoj peleti, kao što je previše kore ili vlage.

Previše prašine može oštetiti kotao. A visokokvalitetni pelet se očisti od prašine pre nego što se spakuje u vreću. Kupovina drvenog peleta prema ENPlus standardima znači da pelet treba sadržati 1% ili manje prašine. 

Visoka temperatura topljenja pepela

Sagorevanje drvenih peleta ponekad može dovesti do komadića ostataka koji se ne mogu sagoreti. To bi moglo izazvati začepljenje vašeg kotla. Dva puta proverite da li vaš pelet na drva ima temperaturu topljenja pepela iznad 1200 Celzijusa. To će smanjiti nagomilavanje i poboljšati rad vašeg kotla.

Optimalna veličina drvenog peleta

Svaki kotao na drvene pelete dizajniran je tako da uzima pelet određene veličine. Dakle, veličina je sve, kad je reč o drvenim peletima. Osiguranje da koristite ispravnu veličinu peleta, koja je 6 mm, poveća će vašu ekonomičnost i smanjiti emisiju gasova koje proizvodite.

Nizak sadržaj vlage

Tačno kako biste očekivali, drveni pelet s visokim sadržajem vlage neće pravilno sagoreti. ENPlus standardi propisuju da pelet treba sadržati 10% ili manje vlage, jer će to rezultirati većom toplinom po kilogramu i boljom efikasnošću vašeg kotla.

Visoka toplotna snaga (kW / h)

Standardno merenje toplotne snage drvenog peleta je kW / h, što Vam omogućava da uporedite različite vrste peleta i njihove performanse. Ovu meru možete koristiti i za procenu količine peleta koja bi Vam mogla zatrebati u tipičnoj godini, a samim tim i vaše troškove.

Vaganje ovih pet različitih faktora i upoređivanje različitih vrsta peleta s tim na umu daje Vam znanje da odaberete najbolji pelet za svoj kotao. Kao rezultat toga, trebalo bi osetite bolje performanse Vašeg kotla, veći toplotni učinak i smanjenje preostalih ostataka.

Autor teksta: David Fields menadžer za obradu drveta