Kako odabrati pravu šmirglu? Sigurno ste se susreli sa ovom enigmom. Kada ste došli u situaciju da prefabate, osvežite neki stari bakin orman ili ogradu na terasi…

Baveći se trgovinom, sada već duži niz godina primetio sam da ljudi prilikom odabira šmirgli, obično od nas prodavaca traže mišljenje. Mislim da se razumemo, to je sasvim ok. Ali evo za one koji bi možda želeli da sami za sebe odaberu odgovarajuću šmirglu bez pomoći prodavca.

Glavna podela

Kao glavnu podelu koju kao hobi majstor treba znati ili podeliti ih, je na dve grupe. Jedna vrsta šmirgle je za drvene površine, a druga je za metalne, aluminijumske površine. Najlakše raspoznavanje ove dve vrste je u njihovim bojama. Tako da je šmirgla za drvo obično crvene boje, a metalne, aluminijumske površine plave. Ne bi sada da Vas zbunjujem, ali ipak bi spomenuo i belu šmirglu. Koja se koristi kako u drvnoj, tako i u građevinskoj industriji.

Granulacija

Ovde treba obratiti pažnju na odabir granulacije prilikom šmirglanja i željenog rezultata. Tako da ih možemo razvrstati na grube, srednje i fine. Ali evo da ne bi bilo ofrlje, podela ide ovako:

-Najgrublji (veoma brzo uklanjaju materijal, početno šmirglanje parketa) -P12,P16,P24
-Grubi (brzo uklanjanje materijala)-P36,P40, P50
-Srednji (šmirglanje golog drveta pri pripremi za završno poliranje, za nežno uklanjanje laka)-P60,P80
-Sitni (šmirglanje drveta u pripremi za poliranje,koristiti se za uklanjanje mrlja od gipsa i vode s drveta-P100,P120
-Veoma 1 sitni (šmirglanje običnog drveta)-P150,P180,P220

-Veoma 2 sitni (završno šmirglanje između slojeva)-P240,P280,P320,P360
-Izuzetno sitni (početno poliranje drveta)-P400,P500,P600
-Supersitni (završno poliranje slojeva i drveta)-P800,P1000,P1200
-Najsitniji (završno šmirglanje i poliranje debljih slojeva)-P1500,P2000,P2500

Oblici šmirgl papira

Oblike imamo različite i oni su prilagođeni za rad na elektro mašinama, kako namenski pravljenih za šmirgl papir (električna šlajferica, tračna šlajferica), i razne druge kao što su okrugle, trouglaste, čičak šmirgle. Njih uz odgovarujuće dodatke možemo koristiti pomoću ručne el.bušilice, brusilice. Spomenu bih i ručna pomagala, koja su namenski pravljenja za rad sa šmirlom.

P.S. Kako odabrati pravu šmirglu? Nadam se da Vam je koliko toliko jasnije.