Smrdibube nisu problem, ali trebalo bi da znate da su vrsta insekata koja često izaziva neugodnosti kada se pojavi u domovima ili drugim prostorima. Iako smrdibube same po sebi nisu opasne za ljude ili kućne ljubimce, mogu biti dosadne i neugodne. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo znati o smrdibubama:

 1. Miris: Smrdibube dobijaju ime zbog svog karakterističnog mirisa koji ispuštaju kada se osećaju ugroženo ili su uznemirene. Taj miris je obično neprijatan i može biti teško ukloniti iz prostora.
 2. Ishrana: Smrdibube se hrane biljkama, a ne ljudskom hranom. Ipak, mogu privući druge štetočine u potrazi za hranom, poput moljaca ili drugih insekata.
 3. Sezonska pojava: Smrdibube često postaju problem u jesen, kada traže sklonište od hladnijih temperatura. Tada mogu ući u domove i ostati tu tokom zime.
 4. Prevencija: Da biste smanjili mogućnost pojave smrdibuba u vašem domu, preduzmite nekoliko koraka. Popravite sve pukotine i otvore kroz koje bi mogli ući. Takođe možete koristiti mreže na prozorima i vratima kako biste sprečili njihov ulazak.
 5. Uklanjanje: Ako već imate smrdibube u svom domu, možete ih pokušati ukloniti usisavačem ili ih jednostavno uhvatiti i izbaciti izvan prostorije. Ako se problem ponavlja ili imate veliki broj smrdibuba, možda je najbolje pozvati profesionalce za kontrolu štetočina kako bi vam pomogli u rešavanju problema.

Iako smrdibube same po sebi nisu veliki problem, mogu biti dosadne kada se pojave u velikom broju. Ako imate bilo kakve probleme s insektima u svom domu, uvek je dobro konsultovati stručnjaka za kontrolu štetočina kako bi vam pružio savete i pomoć u rešavanju problema.

Sprej protiv smrdibuba

Postoje određeni sprejevi dostupni na tržištu koji se koriste kao sredstvo za suzbijanje smrdibuba. Ovi sprejevi obično sadrže hemikalije koje odbijaju smrdibube i pomažu u njihovom otklanjanju. Evo nekoliko saveta o korišćenju spreja protiv smrdibuba:

 1. Izbor spreja: Kada kupujete sprej protiv smrdibuba, potražite proizvode koji su posebno PROTECT SPREJ ZA SUZBIJANJE SMRDIBUBA (1).jpg Smrdibube nisu problemformulisani za suzbijanje smrdibuba. Pročitajte uputstva na pakovanju kako biste se uverili da je proizvod pogodan za unutrašnju upotrebu i da je bezbedan za korišćenje u domaćinstvu.
 2. Primena spreja: Pre upotrebe spreja, dobro pročitajte uputstva za upotrebu koje se nalaze na pakovanju. Preporučeno je da prskate sprej direktno na smrdibube ili na mesta gde se često pojavljuju. Ovo može uključivati prozore, vrata, pukotine ili druge otvore kroz koje smrdibube mogu ulaziti.
 3. Sigurnost: Kada koristite bilo kakav sprej protiv insekata, uvek se pridržavajte sigurnosnih mera. Nosite rukavice i zaštitne naočare kako biste izbegli direktni kontakt sa sprejem. Takođe, preduzmite mere predostrožnosti da sprej ne dođe u kontakt s hranom, pićem ili otvorenim plamenom.
 4. Ponovna primena: U zavisnosti od proizvoda koji koristite, možda će biti potrebno ponoviti primenu spreja kako biste održali efikasnost. Pratite uputstva na pakovanju kako biste znali kada i kako ponoviti tretman. Primenom ovih saveta smrdibube nisu problem!

Važno je napomenuti da sprej protiv smrdibuba može privremeno rešiti problem, ali da je takođe važno preduzeti i druge mere prevencije kako biste smanjili mogućnost pojave smrdibuba u vašem domu. Popravljanje pukotina, upotreba mreža na prozorima i vratima i održavanje higijene prostora su takođe važni koraci u suzbijanju smrdibuba. Ako imate ozbiljniji problem sa smrdibubama, može biti korisno angažovati profesionalne službe za kontrolu štetočina kako bi vam pružile stručnu pomoć.

Kako sprečiti smrdibube da Vam se zavuku u kuću

Da biste sprečili smrdibube da se zavuku u kuću, evo nekoliko korisnih mera:

 1. Zaptivanje pukotina: Smrdibube mogu ući kroz male pukotine i otvore na zidovima, prozorima, vratima i drugim delovima kuće. Pažljivo pregledajte i zaptivajte sve pukotine i otvore koji bi mogli biti potencijalne ulaze za smrdibube. Koristite silikon, staklenu vunu ili druge odgovarajuće materijale za zaptivanje.
 2. Mreže na prozorima: Postavljanje mreža na prozore može sprečiti ulazak smrdibuba i drugih insekata. Koristite finu mrežu koja će sprečiti prolazak smrdibuba kroz otvore.
 3. Vrata sa brtvama: Instalirajte vrata sa brtvama kako biste sprečili ulazak smrdibuba kroz pukotine između vrata i okvira. Obratite pažnju na donji deo vrata koji često može biti mesto kroz koje insekti mogu ući.
 4. Održavanje higijene: Redovno čistite svoj dom, posebno prostorije u kojima smrdibube mogu biti privučene, kao što su kuhinja, ostave hrane i prostorije sa biljkama. Održavanje čistoće smanjuje mogućnost privlačenja smrdibuba.
 5. Biljke koje odbijaju smrdibube: Određene biljke mogu odbijati smrdibube svojim mirisom ili hemikalijama koje ispuštaju. Biljke poput lavande, bosiljka, ruzmarina i nevena mogu biti korisne u odbijanju smrdibuba. Možete ih posaditi oko kuće ili na terasama kako biste ih održavali podalje.
 6. Profesionalna kontrola štetočina: Ako imate kontinuirani problem sa smrdibubama i prethodne mere nisu efikasne, možete razmotriti angažovanje stručnjaka za kontrolu štetočina. Oni mogu primeniti odgovarajuće tretmane i pružiti dodatne savete za suzbijanje smrdibuba. 

Važno je napomenuti da iako ove mere mogu pomoći u sprečavanju ulaska smrdibuba, ne postoji 100% garantija da će potpuno sprečiti njihov dolazak. Smrdibube su prilično uporne i mogu pronaći način da se provuku. Ako se pojave smrdibube u kući, možete ih ukloniti ručno ili kontaktirati profesionalce za kontrolu štetočina da vam pomognu u rešavanju problema.